Steeds meer mensen met een beschikbaar vermogen zien geen rendement meer op een spaarrekening. Bij aanzienlijke spaartegoeden geven banken een boeterente, waardoor sparen geld kost in plaats van dat het wat oplevert. Het is dan ook niet vreemd dat kleine en grote beleggers onderzoeken of een beleggerswoning wel rendement oplevert.
Het verhuren van een woning
Het kopen van onroerend goed met als doel het commercieel verhuren, levert een rendement op. Naast de huuropbrengsten kan het onroerend goed na verloop van tijd in waarde stijgen. Voor een beleggerswoning is een vastgoedhypotheek mogelijk waarbij maximaal 80 procent gefinancierd kan worden. Door herfinanciering of met aanwezig spaargeld, kan het eigen geld gerealiseerd worden. Vastgoed herfinancieren kan door een tweede hypotheek af te sluiten op de woning die zelf bewoond wordt.
Verschillen in hypotheek
Er zijn wel significante verschillen tussen een hypotheek voor eigen bewoning en voor commerciële doeleinden. De rentetarieven liggen bij een beleggerswoning hoger in verband met een risicofactor. Ook is de inbreng van eigen geld, de zogeheten loan to value anders. De taxatiewaarde wordt bepaald op basis van een woning in verhuurde staat. Naast de rente dient de lening geheel of gedeeltelijk worden afgelost op basis van een lineaire of annuïtaire lening.
Wijzigingen in 2021 en 2022
Het vermogen van de beleggingswoning wordt in box 3 fiscaal belast. De verwachting is dat het heffingsvrije vermogen per 2022 50.000 euro bedraagt of 100.000 met een fiscale partner. Voor aanschaf van een beleggingswoning geldt een fors verhoogde overdrachtsbelasting. Deze is verhoogd van 2 naar 8 procent. Vanaf 2022 zal er in veel gemeenten een opkoopbescherming worden ingevoerd. Dit betekent dat gemeenten woningen in een bepaalde prijsklasse kunnen aanwijzen die uitsluitend verhuurd kunnen worden met een vergunning.
Het rendement hangt veel af van de aankoopprijs, de hypotheeklasten en de verwachte huur. Ook zijn er aanzienlijke incidentele kosten. Naast de overdrachtsbelasting zijn er afsluitkosten van de hypotheek, taxatiekosten en de notariskosten. De rente van een vastgoedhypotheek schommelt tussen de 2,8 en 3,5 procent afhankelijk van de looptijd en de marktwaardedekking.